Adios

Adidas Adizero Adios se dostala do popředí díky supernově mezi atletickým hvězdami Hailemu Gebrselassiemu, který v nich jako první běžec zaběhl maraton pod dvě hodiny a čtyři minuty, a to v roce 2008 na maratonu v Berlíně. Vyrobena byla hlavně pro rychlé maratony, ale potenciál této boty může výkonnostní běžec ocenit pochopitelně i na půlmaratonu nebo silniční desítce.

Klíčové momenty
Firma Adidas uvedla typ Adios jako rychlou botu pro elitní běžce na dlouhé distance. Cílem při jejím vývoji byla co nejlehčí bota při dostatečném pohodlí a stabilitě chodidla. Informaci o pohodlí je ovšem nutné brát v kontextu elitních vytrvalců, kteří mají v tomto směru poněkud nižší nároky než výkonnostní nebo rekreační běžci. Původní verze vážila 210 g a marketink firmy Adidas dokázal patřičně využít Haileho světový rekord v zářivě žlutém modelu vyrobeném přímo na jeho nohu. Vzhledem k rychlosti inovativních cyklů velkých výrobců se první verze udržela ve výrobě velmi dlouho – celé čtyři roky. Druhá verze se stala pohodlnější a tlumenější za cenu snížení rychlosti odrazu. Bota se se tím otevřela širší běžecké veřejnosti. Další velkou změnou byl nástup technologie Boost v roce 2013 spojený s mohutným marketinkem. Boost podle výrobce vrací část energie dopadu zpět do odrazu a zároveň je mnohem trvanlivější než standardní EVA materiály. V únoru 2013 Dennis Kimetto překonal v prototypu Adios Boost traťový rekord Tokijského maratonu. Ve stejném typu potom vylepšil světový rekord na Berlínském maratonu na dosud platných 2:02:57. Pro veřejnost se stal model Adios Boost dostupným v roce 2014 a jeho provedení bylo opět trochu příznivější pro širší skupinu běžců. Váha o pár gramů vzrostla, bota se o několik milimetrů rozšířila a její tvrdost se díky Boostu snížila. V tomto případě to ovšem bylo vynahrazeno o trochu větší energií, která se vrátí do odrazu. První verze Boost měla lepené švy a 3D potisk. Ve verzích Adios Boost 2 pro rok 2015 a Adios Boost 3 pro letošní rok se výrobce vrátil k tradiční šité konstrukci. Adios je stále bota, která má ve svém Curriculum vitae světový rekord na maraton a zároveň ji obouvá velké množství rekreačních běžců.

Charakteristický rys
Vynikající dynamika odrazu při solidním komfortu. Přilnavost na suchém i mokrém asfaltu.

Stavba
Váha: 230 g (velikost 8,5 UK)
Rozdíl ve výšce mezi špičkou a patou (drop): 9 mm drop, 18/27 mm špička/pata
Mezipodešev: Boost, adiprene, Torsion® system – torzní výztuha
Podešev: Continental™, mikrovzorek v přední části
Svršek: síťovina, šitý svršek
Vnitřek: Coolever
Šněrování: klasické

Silné a slabé stránky
+ Nízká váha.
+ Vynikající torzní tuhost a vysoká dynamika při odrazu.
+ Přilnavost na mokrém i suchém asfaltu.
+ Solidní komfort pro nohu.
+ Přiměřené tlumení.
− V nových verzích je o trochu tlumenější a těžší (20 g) než původní model.
− Je komfortnější pro širší skupinu běžců na úkor maximální dynamiky a rychlosti.
− Poměrně úzký svršek boty, který je ovšem o dost širší než první verze.

Ideální závod
Berlínský maraton

Běžec
Haile Gebrselassie

–––

Text Dana Orálka o botě Adidas Adios byl poprvé publikován v druhém čísle časopisu B (jaro 2016).

Bota vyrobená na míru pro Haileho Gebrselassieho, který v ní vyhrál Berlínský maraton v roce 2008 v novém světovém rekordu. Časem 2:03:59 se jako první běžec dostal pod 2:04 a zároveň překonal svůj předchozí světový rekord 2:04:26 z roku 2007, který padnul rovněž v Berlíně. Bota, na patě podepsaná Hailem a s připsaným rekordním časem, je uložena v archivu firmy Adidas.

Illustrations © Kateřina Kynclová