Flyknit Racer

V každém čísle Béčka přinášíme profil jedné vybrané běžecké boty. Bota nemusí být nová, ani ta nejlepší ze všech. Podstatné je, aby s ní byl spojen silný příběh, byla technologicky zajímavá, v něčem přelomová, svým způsobem legendární. Tady je jedna z nich, Nike Flyknit Racer, o které jsme psali ve třetím čísle na podzim 2016.

–––

Nike Flyknit Racer byly v roce 2012 prvním sériově vyráběným modelem využívajícím přelomovou technologii Flyknit, kdy svršek boty není sešíván ani lepen z více dílů, ale je jednodílný a tkaný podobně jako ponožka. Technologie Flyknit posunula design sportovní obuvi na mikroúroveň, kdy je možné ovlivňovat fyzikální vlastnosti boty až na úrovni jednotlivých vláken. Výroba a design se tak přesunuly z diskontinuálního prostředí, v němž návrhář řeší problém vzájemného spojení nesourodých částí (a to nejen jednotlivých dílů boty, ale i boty jako celku a lidské nohy), do materiálového kontinua, v němž je teoreticky možné postupovat v úpravách obuvi po libovolně malých krocích a vytvořit tak botu, která bude doslova druhou kůží sportovce.

Klíčové momenty
V únoru 2012, po více než deseti letech vývoje nové technologie výroby tkaného svršku, představuje Nike dva nové modely obuvi využívající technologii Flyknit, závodní obuv Flyknit Racer a tréninkové HTM Flyknit Trainer+. V Nike tím navázali na celou řadu inovativních modelů, jakými byly například běžecké boty bez klasického šněrování Sock Racer (1985, běhala v nich mimo jiné i legendární Ingrid Kristiansen) nebo Nike Air Kukini (1999). Díky nové technologii jsou Flyknit Racer o 19 % lehčí než jejich závodní předchůdce Zoom Streak 3 (svršek Flyknit Racer včetně jazyka váží pouhých 34 gramů a celá bota pak 160 gramů). I přes velmi nízkou hmotnost však díky relativně vysokému dropu poskytují dostatečnou podporu a pohodlí pro dlouhé silniční závody. Při maratonu na olympijských hrách v Londýně 2012 dobíhá Abel Kirui v Nike Flykit Racer na druhém místě.

Charakteristický rys
Neuvěřitelná flexibilita a pocit vzájemného splynutí boty a nohy běžce.

Stavba
Váha: 160 g (velikost 9 US)
Rozdíl ve výšce mezi špičkou a patou (drop): 10 mm (pata 24 mm, špička 14 mm)
Mezipodešev: Phylon (pěnové EVA pelety)
Podešev: vaflová podrážka z karbonizované gumy
Svršek: technologie Flyknit – bezešvý, jednodílný, podobný ponožce; v kombinaci s Dynamic Flywire (svazky vectranových vláken obepínají nohu, přičemž zvyšují pohodlí a podporu za současného omezení hmotnosti celé boty)
Šněrování: klasické

Silné a slabé stránky
+ Velmi lehká bota.
+ Zcela bezešvý, skvěle padnoucí svršek.
+ Vysoká flexibilita.
+ Dobrá trakce na suchém i mokrém povrchu.
− Poměrně velký drop.
− Pro některé běžce může být bota příliš úzká.
− Vysoká cena.

Ideální závod
silniční maraton

Běžec
Abel Kirui

Nike Flyknit Racer – ilustrace

První model Nike Flyknit Racer, ve kterém Abel Kirui získal stříbrnou medaili v maratonském závodě na olympijských hrách v Londýně 2012 (čas 2:08:27).

Abel Kirui – ilustrace

Illustrations © Kristina Ambrozová