Hyper Speed 7

Byly to maratonky Onitsuka Tiger, v kterých Derek Clayton dokázal roku 1967 ve Fukuoce jako první zaběhnout maraton pod 2:10. O pět let později pak Frank Shorter v modelu Ohbori s průlomovou pěnovou mezipodešví EVA zvítězil v olympijském maratonu v Mnichově. V roce 1977 se značka přejmenovala na Asics (zkratka z Anima Sana In Corpore Sano) a nadále zásadním způsobem ovlivňovala vývoj běžecké obuvi. Cesta k Asics GEL Hyper Speed 7 je tak zároveň příběhem gelové technologie, s níž Asics přišel v druhé polovině 80. let a která se stala pro značku charakteristickou.

Klíčové momenty
Pokud mají Nike Air Max nějakého souputníka a technologický protějšek zároveň, tak je jím Asics GEL-Lyte. Obě řady bot byly uvedeny na trh v roce 1987 a v obou případech šlo o revoluční počin ve způsobu tlumení došlapu. Zatímco použití vzduchu je však v tomto kontextu poněkud banální, Asics se vydal technologicky zajímavější cestou polštářků silikonového gelu zasazených do pěnové mezipodešve EVA. Už o rok dříve, v roce 1986, Asics přišel s prvním modelem využívajícím Alpha GEL vyráběný japonskou společností Taica. Na japonském trhu se jednalo o Asics Freaks, v Evropě a Severní Americe pak byl tento model distribuován pod názvem Asics GT-II. Alpha GEL dokázal účinným způsobem transformovat vertikální síly dopadu v síly horizontální směřující ve směru pohybu běžce. Jeho tlumivé schopnosti pak nezapomenutelným způsobem zachytilo video natočené pro Discovery Channel, v němž vejce dopadne z výšky druhého patra na podložku z Alpha GELu, aniž by došlo k jeho poškození. První závodní boty na maraton s novou gelovou technologií na sebe nenechaly dlouho čekat, byly jimi Asics Marathon Sortie Alpha z roku 1987.
Dvacet let po Freaks pak Asics přichází s novou řadou závodních silničních bot Asics GEL Hyper Speed, které se od samého počátku vyznačovaly nízkou hmotností (už první modely měly kolem 200 gramů) a použitím vysoce odolné gumy AHAR (ASICS High Abrasion Resistant). Nejnovější model Asics GEL Hyper Speed 7 přináší navíc především bezešvý svršek a nadále tak drží krok i s nejlepšími modely konkurenčních značek.

Charakteristický rys
Lehká, dobře odvětraná bota s dostatečným tlumením i pro delší závody na tvrdém povrchu.

Stavba
Váha: 170 g (velikost 9 US)
Rozdíl ve výšce mezi špičkou a patou (drop): 6 mm (pata 16 mm, špička 10 mm)
Mezipodešev: ASICS GEL, silikonový gel zajišťující tlumení v patní části boty; SpEVA, ve srovnání s klasickou pěnovou mezipodešví EVA je odolnější a užíváním se méně deformuje; Guidance Line Technology pro lepší kontrolu pohybu v kontaktu se zemí
Podešev: AHAR – guma s vysokou odolností vůči opotřebení; DuraSponge v přední části boty – AHAR s houbovitou strukturu zajišťující lepší tlumení a nižší hmotnost
Svršek: bezešvý, síťovina (nylon)
Vnitřek: vyjímatelná perforovaná vložka
Šněrování: klasické
Typ došlapu: neutrální

Silné a slabé stránky
+ Lehká bota s velmi dobrým tlumením.
+ Perforovaná vložka pro lepší odvod potu (mezipodešev a podešev mají rovněž větrací otvory).
+ Bezešvá konstrukce.
+ Relativně nízká cena.
– Do drážek a větracích otvorů v podrážce se zachytávají kamínky.
− Pro některé běžce může být bota relativně úzká, zvláště ve srovnání s předchozím modelem Hyper Speed 6.

Ideální závod
silniční závody od 5 km po maraton

Běžec
Júki Kawauči

–––

Text o botě Asics GEL Hyper Speed 7 byl poprvé publikován v pátém čísle časopisu B (jaro 2018).

Bota Júkiho Kawaučiho pro maratonský závod na mistrovství světa v Londýně 2017 (9. místo, 2:12:19).

Illustrations © Nikola Logosová