Hyperion

Ačkoli firma Brooks byla založena ve Filadelfii už v roce 1914, do širšího běžeckého povědomí se dostala až v 70. letech, kdy se stala průkopníkem ve využití pěnové mezipodešve z EVA. Když se pak po roce 2000 rozhodla plně soustředit na výrobu běžecké obuvi a oblečení, jako by se se svými téměř sto let starými kufry zase ocitla na chodníku a větší část cesty měla stále ještě před sebou, „ale co, cesta je život“.

Klíčové momenty
Brooks Hyperion jsou nástupcem staršího závodního modelu T7 Racer, oproti němuž se vyznačují především bezešvým svrškem, který je odpovědí na obdobné technologie firem Nike (Flyknit) a Adidas (Primeknit), a odlišným materiálem mezipodešve. Nově použitá mezipodešev BioMoGo DNA zaručuje po celé délce nohy adaptivní tlumení, které je o 30 % účinnější než u klasické EVA. Zároveň díky své mikrostruktuře dokáže navracet část dopadové energie zpět do odrazu. Brooks Hyperion byly poprvé použity při americké olympijské kvalifikaci na maraton 13. února 2016 v Los Angeles. Na olympijských hrách v Riu v nich pak Desiree Linden doběhla na sedmém místě. Na trh byly uvedeny 1. června 2016.

Charakteristický rys
Univerzální silniční závodní bota, velmi lehká a zároveň poskytující dostatek tlumení.

Stavba
Váha: 183 g (M), 153 g (Ž)
Rozdíl ve výšce mezi špičkou a patou (drop): 10 mm (pata 27 mm, špička 17 mm)
Mezipodešev: BioMoGo DNA
Podešev: 60 % pěna, 40 % guma
Svršek: perforovaný, bezešvý, podobný ponožce
Šněrování: klasické

Silné a slabé stránky
+ Velmi nízká hmotnost.
+ Bezešvý, dobře prodyšný svršek.
+ Mezipodešev BioMoGo DNA poskytující ve srovnání s klasickou pěnovou mezipodešví větší míru tlumení a navracející část energie z dopadu zpět do odrazu.
+ Na závodní botu relativně velká životnost.
− Vysoká cena.
– U některých běžců nebezpečí vzniku puchýřů, zejména na palcích vinou zpevnění svršku a na patách kvůli vysokému lemu.

Ideální závod
silniční závody od 5 km po maraton

Běžec
Desiree Linden

–––

Text Jana Havlíčka o botě Brooks Hyperion byl poprvé publikován ve čtvrtém čísle časopisu B (jaro 2017).

Brooks Hyperion vyrobené pro Desiree Linden, která v nich při olympijském maratonu v Riu 2016 doběhla na sedmém místě v čase 2:26:08. Na zadním dílci boty je uvedeno jméno běžkyně, na stélce pak citát z Jacka Kerouaca „The road is life“.

Illustrations © Taja Spasskova