Mistrovství Evropy Berlín 2018

Podívejme se společně na zajímavá jména nadcházejícího evropského šampionátu. Zajímá nás běh a vynecháme sprinty i 800 m. Rozebereme pár příběhů a zaměříme se na možné medailisty. Na mistrovství se běžci dostanou díky výkonům, při samotném šampionátu však mnohdy rozhoduje taktika a rychlost ve finiši.

Rozběhy na 1500 m jsou zrádné. Při strkanicích o pozice může dojít k pádu či vyšlápnutí. Význam má i nasazení do rozběhu. Poslední rozběh znamená často nejrychlejší závod šampionátu. Finále naopak bývá až o pět sekund pomalejší. Závodníci jsou pak i v cílové rovince skoro v jednom šiku. Filipa Sasínka před dvěma lety v Amsterdamu dělilo od medaile půl vteřiny. Zároveň byl „až“ osmý.

3000 m překážek má svatou trojici Evropanek, o třídu od ostatních, a jednoho Francouze, co si jednou sundal dres. I zde jsou rozběhy, které je třeba zvládnout bez plýtvání energií a bez zranění. Z rozběhu postupuje prvních sedm. Finále je ob den, stejně jako u patnáctistovky.

Další vytrvalostní disciplíny jsou již všechno nebo nic. Jedna šance. Vše musí klapnout. Závod na 5000 m před dvěma lety přinesl jeden z nejfamóznějších finišů až na cílovou čáru. Čtyři atleti, rameno na rameno, o pořadí rozhodovala kamera a tisíciny sekundy!

Závod na 10 000 m by mohl zaujmout také. Nejen proto, že se na desítku posunulo dost kvalitních pětkařů, kteří nejsou naturalizovaní Turci, ale také díky účasti Jakuba Zemaníka (29:10).

Po čtyřech letech se opět bude závodit také v maratonu. V tomto závodě hraje roli krom výkonnosti také teplota, vlhkost a vítr, přičemž cílová brána zůstává do poslední chvíle otevřena všem startujícím v této ukázce opravdové vytrvalosti.

Ingebrigtsen

Tři bratři není pouze česká pohádka. Ta norská, sportovní, vypráví příběh atletické rodiny s patentem na úspěch. Henrik, Filip a Jakob budou zápolit jak na 1500 m, tak na 5000 m. V případě, že by všichni prošli do finále 1500 m, jim na regeneraci bude zbývat 23 hodin a na pětce by si mohli výrazně pomoci. Především Filip by se v takovém případě mohl obětovat a udělat Henrikovi s Jakobem tempo. Filip je úřadujícím evropským šampionem na 1500 m a před pár týdny v Monaku na stejné trati zaběhl norský rekord. Patnáctistovka je však otevřená a vývoj finálového závodu může k medaili pomoci i našemu Jakubu Holušovi, který rovněž v Monaku vylepšil svůj národní rekord. Zvýšenou pozornost zaslouží nastupující generace britských mílařů vedená zkušeným Chrisem O’Harem (Wightman, Kerr, Grice). Současný tréninkový parťák Jakuba Holuši, Marcin Lewandowski se nyní více soustředí na 800 m.

Muirová vs. Cichocká

Velkým překvapením skončil závod mílařek na minulém mistrovství Evropy. Polka Cichocká dokázala v pomalém finále přespurtovat Sifan Hassanovou (běželo se o půl minuty pomaleji, než má Sifan osobák). Hassanová tentokrát na 1500 m nenastoupí, ale strhující souboj o zlato očekávám od Laury Muirové. Tato britská mílařka, která byla před dvěma lety zraněná a šampionátu se neúčastnila, je nyní ve skvělé formě, a to i na 800 m. Do medailového boje by mohla promluvit ještě další Britka Laura Weightmanová či Konstanze Klosterhalfenová z Německa. Nutno podotknout, že šanci probojovat se do finále mají letos i české závodnice Simona Vrzalová, Diana Mezulianiková, Kristiina Mäki. Simona porazila v přímém souboji na míli v Londýně Sofii Ennaouiovou, která je další polskou nadějí, a vytvořila národní rekord (4:21,54).

Steeplechase

Ženský steeple bude pro Němce plný očekávání. Zlato bude obhajovat Gesa Krauseová. V této sezóně má však velkou vyzývatelku v Norce Karoline Grovdalové (bronz na 10 000m v roce 2016, 31:23), ta totiž v Monaku předvedla výkon na úrovni vítězného času z předešlého mistrovství (9:18). Trojici, která je o úroveň výše než zbytek startovního pole, uzavírá Luiza Gegaová z Albánie, která v květnu zaběhla v národním rekordu 9:22.

Mahiedine Mekhissi-Benabbad

Sbírá medaile od olympiády v Pekingu. Na evropském šampionátu vyhrál steeple čtyřikrát, ale zlata má „jen“ tři. V roce 2014 byl diskvalifikován, když ho přemohlo ego a krom gest přidal v cílové rovince i svléknutí dresu, čímž se dopustil přestupku vůči pravidlům atletiky. Dále je to již otevřené a těžko odhadovat. Mekhissiho nástupcem by mohl být Djilali Bedrani a španělským želízkem v ohni je Fernando Carro.

5000 m

Na start se postaví závodníci po desítce, závodníci po patnáctistovce a čerství Belgičané. Těžko predikovat vývoj závodu. Běhá se až o minutu pomaleji oproti osobákům jednotlivých běžců. V takové chvíli mají v závěru šanci spíše ti, kdo jsou výkonnostně blíže krátké trati než desítce a tempu. Přál bych medaili Henriku Ingebrigtsenovi, kterému v roce 2016 unikl bronz o setinu sekundy. Jsem zvědavý, kdo z favoritů na desítku zkusí napodobit éru Mo Faraha. Že by domácí Ringer? Belgičané soustředící se pouze na pětku jsou Bashir Abdi a Isaac Kimeli, ale s velkým taktickým bojem na mistrovské úrovni nemají zkušenosti. To spíš Adel Mechaal a Jakob Ingebrigtsen jsou typy na rychlý finiš. Yemaneberhan Crippa je mladý Ital, který se také každým rokem zlepšuje, ale stejně jako Soufiane Bouchikhi a Morhad Amdouni bude pravděpodobně bojovat na desítce a jeho účast na pětce je nejistá. Prosadit se může i Turek Polat Kemboi Arikan, dvojnásobný mistr Evropy na 10 000 m z let 2012 a 2016.

Sifan Hassanová

V ženském poli je v podobné pozici jako Nor Ingebrigtsen Sifan Hassanová. Skvělá forma v podobě evropského rekordu (14:22) a půl minuta náskoku na nejbližší konkurentku. V žádné běžecké disciplíně snad není výraznější favorit. Opět může překvapit Yasemine Canová závodící za Turecko. Více bych však letos věřil Britce Eilish McColganové a švédské běžkyni Meraf Bahtaové, které při takticky vedeném závodě umí zaútočit ve finiši. Domácí prostředí určitě k velkému výkonu povede i Konstanzi Klosterhalfenovou a pětku se steeplem kombinuje Karolina Grovdalová.

První běžecké finále ME v Berlíně, 10 000 m mužů

Vodítkem pro odhad možných medailistů by měla být londýnská noc osobáků aneb evropský pohár v běhu na 10 000 m. Zde překvapivě zvítězil Němec Richard Ringer a na berlínském stadionu bude mít v úterý večer obrovskou podporu. Jeho velkým soupeřem v boji o zlato bude Morhad Amdouni, kterého v Londýně porazil na posledních metrech o tři desetiny. Avšak výsledky z května nemusí pro srpnové výkony mnoho znamenat a Turecko na těchto závodech svého Kaana Kigena Özbilena nebo Polata Kemboie Arikana nemělo. Očekávat se dá opět taktický závod, spíše nad 28 minut. To by mohlo dát našemu Jakubu Zemaníkovi naději na tempový běh a možnost posunout osobák pod hranici 29 minut.

Jména ženského závodu na desítku mi jsou velkou neznámou. Nejlepší letošní výkon drží izraelská Lonah Chemtai Salpeterová (31:33). Následovaná je Ancutou Bobocelovou z Rumunska. Ve startovní listině je také Yasemin Canová za Turecko s osobákem (30:26) a Švédka Meraf Bahtaová, u té však nepředpokládám, že by šla tři disciplíny.

Maraton

Všechna vytrvalostní finále se běží v pozdních hodinách. Jen ten maraton během poledne. Pokud bude panovat podobné horké počasí jako v posledním týdnu, nebo třeba „jen“ 27 ve stínu, na maratonský výkon to bude mít vliv. Výhodu v tu chvíli získávají drobnější závodníci (při nižší tělesné hmotnosti produkují méně tepla a ochlazování pro ně představuje menší problém). Určitý vliv by mohlo mít i to, kdo ze startujících už má jeden maraton letos za sebou (negativum). Jako favorit se poté jeví Sondre Nordstad Moen, evropský rekordman s úžasným časem, kterým vyhrál loni v prosinci ve Fukuoce (2:05:48). Švýcarsko zastupuje Tadesse Abraham (2:06:40) a francouzskou medailovou sbírku by mohl rozšířit Abdellatif Meftah (2:09:46). Javier Guerra ze Španělska je také možným adeptem na vysoké umístění, ale dost nábojů vystřílel v únoru půlmaratonem a o dvacet dní později maratonem v Seville za 2:08:36.

Eva Vrabcová Nývltová

V ženském poli evropského maratonu máme zástupkyni, která v New Yorku ukázala, že umí závodit a nebojí se běžet s těmi nejlepšími. Může bojovat o přední pozice i při maratonu na mistrovství Evropy. Papírovou favoritkou je Běloruska Volha Mazuronaková, která se neskutečně zlepšila mezi lety 2015 a 2016, kdy měla půlmaraton za 1:12, přitom v roce 2016 zaběhla Londýnský maraton za 2:23 s tím, že druhou polovinu trati dala o tři minuty rychleji než první. Organizátoři ji bránili, že byla před závodem na dopingové kontrole, kde jí brali krev. Letos v dubnu zaběhla 2:25 v Düsseldorfu. Podobně kvalitní je ještě další Běloruska Nastassia Ivanová (2:28). Domácí barvy bude hájit Katharina Heinigová (2:28). Jinak se může samozřejmě stát cokoliv a maraton je nevyzpytatelný.