Mudroc

Inov-8 Mudroc 290, bota, která změnila vnímání trailové obuvi. Bota, která jako jedna z prvních nebyla pouhým derivátem silniční obuvi ani něčím tak úzce specializovaným jako třeba orienťácké tretry. Bota, se kterou vstoupil do běhu duch britských kopců a zároveň se dokázala prosadit na mezinárodní běžecké scéně.

Klíčové momenty
Wayne Edy pracoval od útlého mládí v obuvnickém průmyslu, kde začínal se strojírenskou přípravou pro vývoj a průmyslovou výrobu sportovních bot a získával zde nezbytné zkušenosti. Časem pak postoupil na obchodně-provozní pozice a velmi úspěšně pomohl vybudovat síť sportovních obchodů v Zimbabwe. Po návratu do rodné Anglie Wayne navštívil několik fell-runningových závodů v Lake Distrcit, a když viděl, jaká obuv se v takhle těžkém prostředí používá, zrodil se nápad – navrhnout a vyrobit botu s exklusivním gripem na offroadové podložce a dát jí do vínku atraktivní design. Zpracování prvního prototypu, příprava výrobní dokumentace a zejména první testy jej přesvědčily, že produkt je skvělý, a proto investoval veškeré rodinné úspory do výroby 2500 párů této boty – navzdory tomu, že jej všichni přátelé, investoři zrazovali od takhle vysokého prvotního objemu, když navíc nemá jediný kontakt na anglický maloobchod. Wayne byl natolik přesvědčen o kvalitě produktu, že šel i do takového rizika.
Na podzim téhož roku proběhlo na Aljašce mistrovství světa v běhu do vrchu (World Mountain Running Trophy). Těsně před samotným závodem se zásadně změnily podmínky, napadl sníh a na to nebyl téměř nikdo připraven. Ráno v den závodu Wayne rozdal několik párů Mudroc 290 startujícím, kteří zariskovali a byli ochotni běžet takto důležitý závod v nové botě absolutně neznámé značky. Melissa Moon pak dokázala těžký závod ve vypůjčených botách vyhrát. Tento fakt dostal značku okamžitě do povědomí běžecké elity a ještě téhož roku získal Mudroc 290 prestižní titul časopisu Runner’s World trailová bota roku 2003.

Charakteristický rys
Jedinečný grip skvěle uzpůsobený pro běh v měkkém terénu, zejména pak v anglických kopcích.

Stavba
Váha: 290 g (pro velikost UK 8)
Rozdíl ve výšce mezi špičkou a patou (drop): 6 mm
Mezipodešev: EVA (etylen-vinyl acetát)
Podešev: Mudroc. Kónické špunty obdélníkového tvaru umožňující snadné vypadávání zachyceného materiálu. Hloubka vzorku: 8 mm.
Svršek: nylon, pogumované boky
Vnitřek: síťovina
Šněrování: Tkaničky neprocházejí dírkami, ale očky tvořenými nylonovými pásky, které stahují celou botu ve střední části nohy.

Silné a slabé stránky
+ Skvělý grip, ideální do měkkého terénu, pro běhy v blátě, ve sněhu, na trávě. Ve vzorku se nedrží bláto.
+ Snadno omyvatelný, odolný svršek.
+ Výdrž, trvanlivost.
− Zcela nevhodné na asfalt a další hladké tvrdé povrchy. Na mokrém asfaltu a skále kloužou. (To už ovšem neplatí o novějších a neméně slavných x-talonech s obdobně výrazným vzorkem podrážky, které díky odlišné, měkčí směsi použité pro výrobu podešve drží i na tvrdých površích. Jen se u nich při použití na tvrdém povrchu velmi rychle opotřebovává vzorek.)
− Přinejmenším ve svých začátcích byly mudroc 290 značně tvrdé a nepohodlné.
− Rozvazující se tkaničky.

Ideální závod
Bahnitý a kopcovitý

Běžec
Melissa Moon

–––

Za spolupráci při přípravě článku děkujeme Martinovi Markovi. Text o botě Inov-8 Mudroc byl poprvé publikován v prvním čísle časopisu B (podzim 2015).

Mudroc 280 Jana Havlíčka. Zakoupeny za dvacet dolarů na mistrovství světa v běhu do vrchu v Crans Montaně roku 2008. V roce 2009 v nich vyhrál výběh černé sjezdovky ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně a roku 2011 doběhl pátý na Mistrovství České republiky v přespolním běhu v Baldovci. (Od původních Mudroc 290 se liší v detailech, jako je barevnost nebo vedení nylonových pásků stahujících svršek boty. Jonathan Wyatt v Mudroc 280 zvítězil na mistrovství světa v běhu do vrchu v letech 2004 a 2005.) Ilustrace © Dora Čančíková