Pět otázek pro Jasona Koopa

Jason Koop, hlavní trenér coloradského projektu Carmichael Training Systems, je ústřední postavou vytrvalostního sportu a mezi jeho svěřence patří například Dakota Jones nebo Kaci Lickteigová. V roce 2016 vydal knihu Základy ultramaratonského tréninku, která je pravděpodobně nejlepší dostupnou tréninkovou příručkou věnovanou ultramaratonskému běhu. V souvislosti s vydáním jejího českého překladu jsme autorovi položili několik otázek, které Vám přiblíží jeho přístup k tréninku a ultramaratonské přípravě. Odpovědi na část z nich si můžete přečíst už nyní, celý rozhovor pak vyjde v šestém čísle časopisu B.

–––

Ve své knize se věnujete především ultratrailu, jsou pro Vás jako trenéra zajímavé i silniční závody, například Comrades Marathon nebo závody na 100 kilometrů a 24 hodin? Mají silniční závody nějaká specifika, na něž je nutné se v tréninku zaměřit?

Ano, silniční ultramaratony mě velmi zajímají. Řadu z nich, jako třeba Badwater 135, Spartathlon, Comrades nebo 24hodinovky, jsem běžel nebo na ně trénoval jiné běžce. Tento typ závodů klade na sportovce odlišné požadavky zejména ve dvou oblastech: 1) fyzické nárazy na tvrdý povrch silnice jsou pro běžce mnohem více stresující než v případě trailu; 2) závody jsou ve své podstatě monotónní, a to jak z hlediska fyzického, tak psychologického. Oba tyto aspekty je třeba v tréninku zohlednit.

Co v knize není a chtěl byste to do ní přidat? Co byste nyní napsal jinak?

No jistě, je toho strašně moc. Myslím, že mi po redakci zbylo asi 50 000 slov nevyužitého textu. Rozšířit bych chtěl část věnovanou crosstraingu a posilování. V druhém vydání bych také rád revidoval pár věcí týkajících se výživy a hydratace.

Co považujete ve vztahu k vytrvalostnímu běhu za klíčové v tréninku dětí a mládeže?

Dříve, než jsem začal pracovat s vytrvalostními sportovci, trénoval jsem mladé atlety. Velký důraz klademe na to, aby se děti věnovali co nejširší škále sportů a aktivit. Příliš brzká specializace může vést k vyhoření, a také to není žádná velká zábava.

Která oblast výzkumu ve sportovní vědě je pro Vás v poslední době nejzajímavější?

Opravdu rád mám biomechaniku. Dozvídáme se velmi mnoho věcí, které jsme dříve nevěděli, zejména o ekonomice běhu a chůze v terénu a o používání hůlek.

Jaké jsou Vaše oblíbené knihy věnované běžeckému tréninku, případně běhu jako takovému?

Pro svou trenérskou praxi čtu nyní mnohem víc knih o psychologii a komunikaci než o čemkoli jiném. Mou nejoblíbenější běžeckou knihou je The Lore of Running. Přestože nesouhlasím s pozdějšími názory profesora Noakese na hydrataci, tak jeho kniha pro mě byla vždy skvělým zdrojem informací.