B speciál 3

Anežka Drahotová, EMA, Kantýna, Maso a kobliha

Třetí z řady speciálů připravovaných pro RunCzech běžecké přílohy Hospodářských novin vyšel 4. září 2017 před pražskou Birell Grand Prix. Přinesl nejen portrét české rekordmanky na 20 km chůze Anežky Drahotové, ale také průvodce po místech, kam zajít na jídlo a pití jak před startem závodu, tak po doběhu do cíle.

Anežka Drahotová

Narozena: 22. července 1995
Výška: 180 cm
Váha: 57 kg

Sponzor: Adidas
Oddíl: USK Praha
Trenér: Ivo Piták

Osobní rekordy
5000 m 16:03,18 (2015)
10 km 33:59 (2013)
půlmaraton 1:14,25 (2014)
10 000 m chůze 42:47,25 (2014, juniorský světový rekord)
20 km chůze 1:26,53 (2015, český rekord)

Největší úspěchy
MS v atletice Londýn 2017 (20 km chůze)
OH Rio de Janeiro 2016 (10. místo, 20 km chůze)
MS v atletice Peking 2015 (8. místo, 20 km chůze)
MS juniorů v atletice Eugene 2014 (1. místo, 10 000 m chůze)
ME v atletice Curych 2014 (3. místo, 20 km chůze)
MS v atletice Moskva 2013(7. místo, 20 km chůze)

Anežka Drahotová při Sportisimo půlmaratonu v Praze 5. dubna 2014. Illustration © Daria Makeeva
Anežka Drahotová při Sportisimo půlmaratonu v Praze 5. dubna 2014. Illustration © Daria Makeeva

Běžecký průvodce, Praha, září 2017

EMA espresso bar
Na Florenci 3 (Po–Pá 8.00–20.00, So–Ne 10.00–18.00)

Mo Farah si 45 minut před startem dává dvojité espresso. Pozitivní vliv kofeinu na zvýšení výkonu ve vytrvalostních sportech je celkem dobře prokázaný. Zaběhnout desítku za 28 minut vám to sice nepomůže, ale proč si jedno kafe před závodem nedat. Espresso na stojáka se zdá být pro tento účel ideální volbou a EMA espresso bar v sousedství Masarykova nádraží k tomu dává příležitost třeba v rámci rozklusání (nevýhodou ovšem je, že o víkendu zavírá už v 18.00). Pokud dorazíte dřív a budete mít čas, můžete si vybrat z řady dalších káv jak na bázi espressa, tak filtrovaných, případně sníst buchtu nebo sendvič. Jen je dobré mít na paměti, že když vyrážíte na lov, měli byste mít hlad.

–––

Cukry do sebe běžci před závodem cpou v jednom kuse, a to ve všech myslitelných podobách, od těstovin přes müsli a chleba s Nutellou až po gumové medvídky a energetické gely. Je tedy celkem pochopitelné, že po závodě už něco podobného nemohou ani vidět a dávají přednost doplnění bílkovin. Poblíž startu a cíle Birell Grand Prix se tak nabízí možnost navštívit některou z večerních alternativ k řeznickým jídelnám.

Kantýna
Politických vězňů 1511/5 (Po–Ne 11.30–23.00)

Základem nabídky nedávno otevřené Kantýny jsou pečená a rožněná masa, a to především vepřové a hovězí (můžete se však nadít i rožněného kuřete nebo holubice). Nabídka je ovšem podstatně širší, od škvarků nebo chleba s paštikou až po hamburgery a steaky. Kantýna je zároveň jedním z mála podniků, kam se dá kdykoli zajít na dobrý bramborák, a opominout nelze ani skvělé buchty a ovocné koláče. Jednoznačně nejzábavnější to je ve stoje u výčepu se vzorně ošetřeným Prazdrojem a možností pozorovat otevřený oheň, na němž se některá masa připravují, a frmol v kuchyni.

Maso a kobliha
Petrská 23 (Út–So 11.00–22.00)

Skotská vejce z Masa a koblihy se už stala legendou, ale byla by škoda zůstat jen u nich, protože maso (a nejen to) tu zpracovávat rozhodně umí. Kuchyně, které šéfuje Paul Day, vychází z britské tradice (můžete si tak dát třeba masový koláč nebo staffordshirský faggot) a její přístup ke zvířatům by se dal označit za holistický, od hlavy až po ocas. Nikoli náhodou se dobrý kuchař pozná podle toho, jak si dokáže poradit se surovinami, které by jiní označili za odpadní. Totální kuchyně, kterou zezadu jistí pivovar Matuška.

Illustrations © Lucie Lučanská
Illustrations © Lucie Lučanská

Jan Havlíček – @jan_havlicek

Jan Havlíček je redaktorem časopisu B.
Více »