Tři knihy 7

Alex Hutchinson: Endure. Mind, Body and the Curiously Elastic Limits of Human Performance
London: HarperCollins, 2018

Endure Alexe Hutchinsona je jednou z nejzajímavějších a nejambicióznějších knih věnovaných vytrvalostnímu sportu, které v poslední době vyšly, a rádi bychom se jí v dohledné době věnovali podrobněji. Přesto snad můžeme prozradit dvě věci, které nám v souvislosti s Endure připadají jako zcela zásadní. Hutchinson důsledně přistupuje k fyzické a psychické stránce výkonu jako k jednomu celku; redukce pouze na jednu z nich nefungují a jejich vzájemná provázanost je mnohem složitější, než si obvykle uvědomujeme. Nakonec mozek je součástí těla a původ řady psychických jevů dokážeme vysledovat až k jejich fyziologickým základům, a naopak psychika může výrazně ovlivňovat naše fyziologické funkce. S tím pak souvisí i zdánlivě banální, nicméně často opomíjený fakt, že nejlepším tréninkem pro běžce je běh. Běháním nejen že zvyšujeme vlastní fyzickou výkonnost, ale také posilujeme psychickou odolnost a trénujeme mozek tak, aby dokázal zvládnout specifickou zátěž, která je s během spojená.

Amby Burfoot: Run Forever. Your Complete Guide to Healthy Lifetime Running
New York: Center Street, 2018

Před padesáti lety Amby Burfoot vyhrál Bostonský maraton a od té doby nasbíral obrovské množství zkušeností nejen jako běžec, ale také jako redaktor časopisu Runners World. Run Forever shrnuje to nejdůležitější, co si Burfoot ze svého celoživotního běhání odnesl, a zároveň je skvělým úvodem do běhu jako takového. Vyhýbá se jakýmkoli extrémům, jeho rady jsou věcné, jednoduché a vždy se soustředí na to nejpodstatnější. Ukazuje běh jako sport, který má neuvěřitelné množství podob a přitom nám dokáže zprostředkovat čistou radost z elementárního pohybu. Jediné, na čem v běhání skutečně záleží, je odhodlat se a vyběhnout.

Jay Dicharry: Running Rewired. Reinvent Your Run for Stability, Strength and Speed
Boulder: VeloPress, 2017

Kniha Anatomy for Runners Jaye Dicharryho se už od svého vydání v roce 2012 stihla zařadit mezi klasické běžecké příručky. V loňském roce pak Dicharry přišel s komplexním a velmi dobře promyšleným programem Running Rewired zaměřeným na rozvoj stability, síly a rychlosti prostřednictvím odstraňování bloků, zpřesňování pohybů a specifického posilování určeného pro běžce. Především nás však učí přemýšlet o tom, jakým způsobem se hýbeme a jak optimalizovat běžeckou techniku, abychom dosáhli co nejlepších možných výsledků s konkrétním materiálem, který máme k dispozici, naším vlastním tělem, neboť ideální technika, která by vyhovovala všem a byla univerzálně použitelná, neexistuje.